Programlama

Robot veOtomasyon sistemlerinde kullanılan programların özellikleri, onları sıklıkla kullanan insanlar için elverişlidir. Standart olmayan ya da kullanılan donanım dışında başka ürünlerde çalışmayacak çözümler; şimdi olmasa bile ileride, sorunların muhtemel nedenleri olacaktır. Kullanılan program/donanım yapı taşlarının yaygın ve standart olmalarına azami dikkat gösterilmelidir. Yani tercih ettiğiniz donanım ne olursa olsun, hep standart, başka donanımlarla çalışabilen mühendislik çözümlerine itibar etmelisiniz.

Robotik sistemlerde robot eksen hareket kabiliyeti yapılacak işin yapısı ile doğrudan ilişkilidir. Uzayda birden fazla ekipman ile haberleşmesi gerekiyor ise program yapısı değişkenlik gösterir. Biz robotları 2 boyutlu ve üzeri hareket yapısına göre sınıflandırıyoruz. Çok eksenli robotlar için, programlamanın temelinde tasarım vardır. Robotun çalışacağı bölge dizayn edilir. Yapacağı görev için başlık yapısı hazırlanır; Taşıma, montaj, kaynak, boyama, mastik çekme, vs. Çünkü proses yapısına göre robot başlığı farklılık arz eder. Bu tür robotlar proses alanındaki diğer aparat, fikstür veya makina tarzı ekipmanlar ile ortaklaşa çalışır ve haberleşir. Bu sebeple bütün ekipmanların tasarım ortamında gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Tüm bu etüdler sonunda, özel robotik simülasyon programları ile tasarlanan operasyon bölgesi dahil programa aktarılır ve robot yörünge harekeleri tanımlanır, çalışma kodları oluşturulur. Örneğin bir kaynak robotu için kaynak yapacağı bölgelere torj kontrolü yapılarak, çarpan bölgeler iyileştirilir. Bilgisayar ortamında dizayn edilen ekipmanlar ile yapılan simülasyonlardan elde edilen çalışma kodları PLC panosuna aktarılır, üretim sonrasında gerçek fiziki ön kontroller yapılarak, manuel deneme üretimleri yapılır.

Otomasyon ve otomasyon yazılımı bu tür proseslerde bir çıktıdır, son veridir. Çalışma esnasında hataların kayıt altında tutulması gerekmektedir. İş güvenliğine uygun program yapılmalıdır. İlk başlangıç operasyonları ve iş sonundaki duruşlar zaman kaybı oluşturmamalıdır. Gereksiz yörünge hareketleri yapılmamalıdır. Otomasyon öncesinde mutlaka simülasyon gerçekleştirilmelidir. Her hareket tanımlı olmalı ve zaman etütleri önceden yapılmış olmalıdır.

Robot ve Otomasyon programlaması ayrılmaz bir ikilidir.

Robot ve Otomasyon programlarının hazırlanması, bakımı ve sistem tasarımı için, eğitimli, yetkin iş gücümüz ile siz müşterilerimize eksiksiz ve sorunsuz hizmet vermek başlıca görevimizdir.